2016. augusztus 31., szerda

Szappanpecsét házilag

Az ezermester nem csinál mást, csak csiszolókorongot tesz a kisflexre, nekiáll, és lecsiszol egy random fakockát, majd pillanatragasztóval ráokosítja a kreatív-hobbi boltban fellelhető fából kivágott baglyokat, miegymást. Így teremt gazdaságos szappanpecsétet a hetedik napon. Ámen. 
Persze nehéz vele "célozni", mert akkora, hogy kb. eltakarja az egész szappant, de a spirituális szappankészítésben ez nem akadály. A pecsét oda kerül, ahova kerülnie kell. 

Szappanpecsét házilag

A kreatív hobbisták sírnak. 

Művészi részletek, avagy a természet és a funkcionalitás orgiája

Karmikus selyemszappan

Az első "Karma" - a Lush után szabadon
Az első Karma szappan elkopott. Nem tudom, hova lett, én csak egyet használtam el, de sokan rájárnak a készletre, alig maradt egy-két darab. Az előző körben a szín valami acélkékes izé lett, nem túl nyerő, és a tortaforma se nagyon jött be, kicsit esetlen szeletelés után. A népeket zavarba ejti, mikor eléjük tolod. Azt mondják: Öööö. Ilyenkor azt érzem, valamit elrontottam, és már megint nagyon ciki, amit csinálok, de nem akarnak megbántani, és inkább őgetnek, hátha nem veszem észre, hogy aggódnak értem.
Dizájnos na, de a használat során tényleg nem túl praktikus. Max ha szeretjük a rücskös dolgokat.  

A fentiek miatt újratekertük a dolgot. Az illatot most Wendy keverte ki, én csak megszíneztem, majd nyakon öntöttem vele a kész masszát, ...meg a végén elmosogattam. Természetesen a szokásos szögletes fakalodába kanalaztam a két réteget. 
Kellemesen keleties, de azért csendes kompozíció lett. A száradással egyre kifinomultabb az illata, ugyanakkor nem bántó. 
Az összetétel némileg átalakult: levendula és citromfű macerátum, shea vaj, tussah selyem, citromfű-, pacsuli-, monoi tiare-, levendula-, narancs-, narancsvirág-, fenyő-, fahéj illóolaj, levendula forrázat, kókuszzsír, pálmazsír, olívaolaj, hidegen sajtolt napraforgó olaj, vörös és rózsaszín agyag, NaOH.
Igen, ebben van tussah selyem (vadselyem) is. Nevét Kína egyik tartományáról kapta, ahol a legnagyobb mennyiségben található. A vadselymet csak akkor gyűjtik, amikor a hernyó már lepkeként kibújt a gubóból, így nem kell egyetlen hernyót sem elpusztítani, hogy luxus-szappanunk legyen.
Az ebből készült selyemszál nagyon tartós és rugalmas, és kicsit kevésbé puha, mint a tenyésztett hernyóselyem. Mivel a gubót a lepke szétszakítja, inkább rövidebb szálakat lehet belőle nyerni, de nekünk így is tökéletes.
Különleges anyag, mely természetes, nagy szakítószilárdságú, mégis bársonyosan puha. Melegben hűt, hidegben fűt. A saját súlyának többszázszorosát képes a vízből megkötni, hidratál, szűri az UV-fényt,   puhítja a bőrt, ránctalanít. hámosít. Segít ekcéma, allergiás bőrbetegségek, égési sérülések és a körömgombásodás esetében.

A szappan extra érzékeny bőrűeknek is ajánlott, gyerekek is használhatják.

Az új selyem szappan illatához jobban illő külsőt kapott

Selyem szappan



2016. augusztus 28., vasárnap

Friszkó trip

A mézes-diós is küldött egy szelfit San Francisco-ból. Jól érzi magát, szeretettel gondol a kamrában érő társaira. Kicsit meleg van, de úgy döntött, marad. Ne bonyolítsuk.

2016. augusztus 25., csütörtök

Bodza szappan

A bodza ez egyik legsokoldalúbb gyógyhatású növény, amely szinte mindenhol megtalálható, akármerre járunk. Érdemes a forgalomtól elzárt területeken gyűjteni.  A gyógynövényboltokban kapható "gyógyszerkönyvi minőségű" virágokat általában a tesók gyűjtik az út szélén, jobb, ha abban nem bízunk túlságosan.
Bodzavirág
Bodzabogyó passzírozás előtt
Elég ellenálló, gondozásmentes, így már emiatt is igazán szimpatikus növény. Jó tulajdonságainak köszönhetően a népi gyógyászatban is kitüntetett szerepet kapott.
Nyár elején takarítjuk be. Csak száraz időben szedjük, és szabad levegőn szárítjuk. Augusztusban megérnek a feketés bogyók, és azokat is leszüreteljük, majd préselés után torokszirupnak, illetve megfőzve lekvárnak is felhasználhatjuk. A pamutot világosbarnára festi, totál-bio.

Bodza szappan
Belsőleg: 
Erős izzasztó hatású, 
lázcsillapító,
vízhajtó (vese- és húgyhólyag betegségek, elhízás esetén),
hashajtó, 
vértisztító,
köhögéscsillapító, hatásos légzőszervi megbetegedésekkor, torokgyulladásnál. 
gyomorfájdalom, máj és epebetegség, reuma esetén is hatásos, 
növeli a tejelválasztást,
bogyóiból készült teát vetélés ellen fogyasztották.

Külsőleg: 
Fertőtlenítő hatású, 
köszvényre, 
fagyásra, 
pikkelysömörre,
ekcémára,
furunkulusra,
tályogra, 
égési sérülésekre,
fájdalomcsillapításra használható.

Egész nyáron készültem arra, hogy végre bodza szappant is készítsek, a virágokból gyógyolajat maceráltam, majd a bogyókat is átpasszíroztam, és együtt kevertem őket a masszába. A folyadékot a kiszárított bodzavirágokból készült forrázat adja. 
Ez is főzott szappan lett, az alapvető összetevők mellett kecsketej, shea vaj és vörös agyag is felüti a fejét benne. A sok extra olaj és folyadék miatt most még kissé puha, de minden nappal egyre szilárdabb lesz. Nyilván.
További pozitív hatás, hogy a bogyópréselés közben nagyszerű lehetőségünk nyílik az életünk értelmével kapcsolatos, elmélyült elemző munka elvégzésére. Ha a mérleg rossz irányba billenne, akkor... picsába az egésszel, megy a dzsuva a cefrébe.

2016. augusztus 18., csütörtök

Csalán szappan okosba'

Az egész ott kezdődött, hogy elkezdtem a csalánt begyűjteni a kertből, mulcsolás helyett jobban járunk, ha szappanhoz és gyógyolajhoz használjuk fel. Természetesen a szárítás után rögtön készítettem egy adag macerátumot, és békén hagytam gyakorlatilag egész nyáron. 
Amellett, hogy eléggé utálatos egy valami, a csalán egy sor hasznos tulajdonsággal bír. Összehúzza a pórusokat, fertőtlenít, szabályozza a faggyútermelést, segít a pattanásos, gyulladt bőrön, javítja a keringést. Jó köszvényre, reumára, ízületi fájdalmakra, csípésre, sebekre, leégésre, allergiára. 
A szappanomban ezeket a pozitív tulajdonságait próbálom kihasználni az őrlemény, a macerátum, és a forrázat hármasfogatával.
Csalán szappan
Shea vaj és a zöld agyag is keveredett bele, ők mindig segítenek, hogy tényleg nagyon jó anyag szülessen. 
Illatáról tiszta, természetes levendula, rozmaring és kakukkfű illóolajok gondoskodnak. Jó állagú, kellemes szappan lett, néhol foltokban megjelenik benne a shea vaj nagyobb tételben is. Nagyvonalú vagyok a keverést illetően. 
Kicsit olyan ez, mint raku kerámiát készíteni, előre nem lehet pontosan kiszámítani, hogyan fog kinézni, de biztos, hogy jó lesz.
Esetünkben is így lett. 

2016. augusztus 15., hétfő

Gyömbéres sörös szappan kurkumával

Sörös szappant készíteni nyáron szentségtörésnek számít, de télig nem akartam várni, akkor már nehezen veszem rá magam a söröspult körüli ólálkodásra. A döntést követően vettem hidegkomlós Dreher-t. Igen, a Coop-ban ez volt a legkülönlegesebb.  
Gyömbéres sörös szappan kurkumával
A sör antioxidáns hatású, az árpának, komlónak, valamint sörélesztőnek köszönhetően különféle B-vitaminokat, és ásványi anyagokat tartalmaz. Az összetevői miatt önmagában sejtmegújító, ránctalanító hatással bír. Ha pedig sör, akkor gyömbér-sör, szóval nem hagyhattam ki ezt a ziccert sem. Annek ellenére vicces ez, hogy bizonyos angolszász vidékeken a ginger beer a kiejtése miatt bizony a homoszexuálisok szlenges gyűjtőneve lett: ginger > ginger beer (gyömbérsör) > queer (homokos). Ezt persze csak akkor olvastam először valahol, mikor már évek óta kértem a kocsmában büszkén gyömbér-sveppsszel a sört. Ezen a ponton már csak egy apró lépésre vagyunk attól, hogy elkezdjünk bénán viccelődni azon a meleg eljáráson, amivel ez a szappan is készült, de lapozzunk inkább.
Szárított, őrölt gyömbért tettem a masszába, mely a sörhöz hasonlóan antioxidáns, gazdag A-, C-, E- és B vitaminokban, továbbá sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz. Ízületi gyulladásra kifejezetten ajánlott.  
A szappant kurkumával tuningoltam optikailag, nagyon jól megtámogatja a barnás alapszínt, és segít India felé kavarodni, ha véletlenül felrémlene előttünk valami homályos "München" - felirat. A kurkuma méregtelenítő, gyulladásgátló és - ki gondolná - erős antioxidáns hatású. Segít a sejtek megújításában, ránctalanít, fiatalít. 
Illatnak narancs és narancsvirág illóolajakat választottam.  Igazán különleges egyveleg lett. 
Most épp ezt használom, a sör miatt nagyon jól habzik ricinusolaj nélkül is, a kurkuma nem színezi be a bőrt, szóval ez a recept nem sokat fog változni, mert nagyon bejön.