2016. szeptember 26., hétfő

Levendula szappan

Ebből már csak egyetlen darab maradt meg, de a fotót most találtam meg, így gondoltam, közzé teszem, csak mert tetszik. Amikor készült, nem volt időm arról értekezni, mennyire jó is a levendula. Úgyis mindenki tudja. 
Levendula szappan

2016. szeptember 9., péntek

Homoktövis szappan ínyenceknek

A homoktövis külsőleg és belsőleg is nagyon sok hasznos tulajdonsággal bír. Gyógynövényként már évszázadok óta használják gyakorlatilag minden részét (termés, olaj, levél, kéreg). A fényvédő krémek egyik alapanyaga, a sugárártalmakat jelentős mértékben mérsékli (a radioaktív sugárzást is). 
Olaja nagyon sok kozmetikumban megtalálható, mivel gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású.
Eddig 250 bioaktív anyagot fedeztek fel a növényben, miközben nincsen mellékhatása.
E vitamin tartalmának köszönhetően lelassítja az idő előtti öregedést. Simává és rugalmassá teszi a bőrt. Emellett hatásos száraz, viszkető bőr, bőr allergia, öregedési foltok, pigmentációs zavarok, illetve fagyási és égési sérülések kezelésében. Felsorolni is nehéz a sok pozitív hatását, akár külsőleg, akár belsőleg használható.

A fentiek arra késztettek, hogy egy újabb csodaszappan elkészítéséhez Bio homoktövis mag és héj őrleményéből készítsek egy 3 hónapos macerátumot hidegen sajtolt napraforgó olajjal. Megtörtént. 

A szappanhoz színezőanyagot nem használtam, így kellemesen világos, natúr színe lett. Került bele kecsketej is, meg a szokásos alapanyagok (pálma-kókusz-olíva, hs.napraforgó, shea vaj). Illatáról narancs, fehéj és szegfűszeg illóolaj gondoskodik. 

Módszertanilag azért érdekes, mert soha nem volt még olyan szappanom, ami ennyire emelkedett volna főzéskor. A gélesedés gyakorlatilag egy nagy habosodás volt, és összességében a korábbiaknál jóval több ideig főztem. Ennek oka lehet az is, hogy az egyesítés után csak simán elkevertem a masszát, mert pont a főzés előtt mindkét botmixerünk a kukában landolt.
Az összetevők vonatkozásában érdemes megemlíteni, hogy módosítottam a mostanában használt recepten, és ez a szappan több zsírt tartalmaz, mint olajat, így elég masszív lett, és egy naposan már pecsételhettem.

Homoktövis szappan

2016. szeptember 5., hétfő

Újabb szappanpecsétek érkeznek

A pecsét fronton rég volt indiai beszállítás, így rávetődtem néhány szépségre. Ezek valójában nem szappanokhoz készült minták, tehát van olyan, hogy jónak tűnik, de végül nem tud szép nyomatot készíteni. A kínálat bőséges, nagyon nehéz választani, a helyzetet bonyolítja, hogy mostanában szögletesek a szappanjaim, így a kerek minták nem mindig használhatóak, vagy túl nagyok. Télen több idő lesz talán az emélyült fafaragásra, Feri barátommal már készítjük a közös asztalos-műhelyet, ahova elvonulhatunk majd alkotni. Addig is íme az új versenyzők:


Szappanpecsét Indiából
Szappanpecsét Indiából

Virágmintás "Border" pecsét, kb 10 cm hoszú
Csomagban mindig olcsóbb

A kisebb pecsétek jobban használhatóak. 

2016. szeptember 2., péntek

Csalános élet


"Tudom, hogy itt az a lényeg, hogy utazik a Szappan, de az enyém olyan otthonülő. :-( Viszont nagyon szeretett volna küldeni egy szelfit a "Szülőfőzdéjének". Így született ez a kép.... Épp az erkélyen dohányzik (a sör tegnap esti)." by Lilla
A Csalán szappant Újpalotán érte a reggel.