2016. szeptember 9., péntek

Homoktövis szappan ínyenceknek

A homoktövis külsőleg és belsőleg is nagyon sok hasznos tulajdonsággal bír. Gyógynövényként már évszázadok óta használják gyakorlatilag minden részét (termés, olaj, levél, kéreg). A fényvédő krémek egyik alapanyaga, a sugárártalmakat jelentős mértékben mérsékli (a radioaktív sugárzást is). 
Olaja nagyon sok kozmetikumban megtalálható, mivel gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású.
Eddig 250 bioaktív anyagot fedeztek fel a növényben, miközben nincsen mellékhatása.
E vitamin tartalmának köszönhetően lelassítja az idő előtti öregedést. Simává és rugalmassá teszi a bőrt. Emellett hatásos száraz, viszkető bőr, bőr allergia, öregedési foltok, pigmentációs zavarok, illetve fagyási és égési sérülések kezelésében. Felsorolni is nehéz a sok pozitív hatását, akár külsőleg, akár belsőleg használható.

A fentiek arra késztettek, hogy egy újabb csodaszappan elkészítéséhez Bio homoktövis mag és héj őrleményéből készítsek egy 3 hónapos macerátumot hidegen sajtolt napraforgó olajjal. Megtörtént. 

A szappanhoz színezőanyagot nem használtam, így kellemesen világos, natúr színe lett. Került bele kecsketej is, meg a szokásos alapanyagok (pálma-kókusz-olíva, hs.napraforgó, shea vaj). Illatáról narancs, fehéj és szegfűszeg illóolaj gondoskodik. 

Módszertanilag azért érdekes, mert soha nem volt még olyan szappanom, ami ennyire emelkedett volna főzéskor. A gélesedés gyakorlatilag egy nagy habosodás volt, és összességében a korábbiaknál jóval több ideig főztem. Ennek oka lehet az is, hogy az egyesítés után csak simán elkevertem a masszát, mert pont a főzés előtt mindkét botmixerünk a kukában landolt.
Az összetevők vonatkozásában érdemes megemlíteni, hogy módosítottam a mostanában használt recepten, és ez a szappan több zsírt tartalmaz, mint olajat, így elég masszív lett, és egy naposan már pecsételhettem.

Homoktövis szappan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése