2017. február 7., kedd

Mézes homoktövis szappant a droidoknak!


A homoktövisről írtam már korábban, belül is kívül is jót tesz nekünk. Elég kalandos mulattság begyűjteni, remélem, lesz benne részem, az új házunk udvarán van egy édeshármas bokorcsoport. Termős és porzós növényt is kell ültetni, hogy termésünk legyen. A ház udvarán volt anno egy pár, de az ex-tulaj elmondása szerint az egyik időközben kipusztult. Mi a már cserépben lévő növény-párt az elárvult bokor mellé ültettük. Itt a helyet illetően nem volt választási lehetőségünk, de amúgy a kert legnaposabb részébe kell tenni, és ez sikerült. Remélem, kibírják ezt a cudar telet. Addig is, marad a bioboltból szerzett homoktövis mag és héj, na meg a vele macerált olaj.

Béta-karotin por úszik a homoktövis olajban.
Jó hír, hogy szereztem béta-karotin port, mely színében és hatásait tekintve nagyon jól megtámogatja a homoktövist, ha gyógyszappant készítünk. Amellett, hogy antioxidáns hatású, és véd az UV-sugárzástól (ez most, januárban különösen aktuális), puhítja és hidratálja a bőrt, hámosít, csökkenti a gyulladást, ránctalanít.
Míg a bázisolajakat hevítettem, előkészítettem a superfat masszát.  A homoktövis macerátumot leszűrtem, tettem hozzá még egy kis homoktövis port, majd a béta-karotint. Keverés után két evőkanál mézet adtam hozzá, és felolvasztottam egy darab méhviaszt is, ami sikeresen szilárdítja majd a szappanomat. Erre a pálmazsír hiányában szükség van, így főzés után jobban kezelhető, másnap szebben szeletelhető.      
Ha már fényvédelemnél tartunk, raktam bele kakóvajat is. A megszokott kecsketej is szépen beleolvadt a superfat masszába.

Méhviasz hevítés

A kész homoktövis szappan. 

Homoktövis szappan

Homoktövis szappan
Korábban fahéjat és szegfűszeget tettem a homoktövis szappanba, de a fahéj általi irritációt szerettem volna kizárni, és az inenzív szín valami mást kívánt. Végül 3 rész narancsot kevertem egy rész ylang-ylang illóolajjal. Ettől sokkal vidámabb, egzotikusabb, kissé nőiesebb illata lett.

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése