2016. március 2., szerda

Balzsam szappan ínyenceknek vaníliával és mirhával

A vaníliát nem kell bemutatni senkinek, épp ezért szinte bizonyos, hogy alig tudunk róla valamit. Wendy kifejezett kívánsága volt, hogy amint lehet, készítsünk vaníliás szappant. Nem emlékszek rá, hogy korábban próbáltuk volna, de bármi lehet, elég jól szelektál a memóriám.

Már az azték birodalomban jó ismerték a vaníliát. A spanyolok által érkezett Európába a 16. században, de a 19. századig csak Mexikóban termesztették. 

A vanília húsos, hosszúra fejlődő, kúszó szárú trópusi növény. A világon sokfelé termesztik, csaknem 50 faja él. Termései háromszög keresztmetszetű toktermések. A fiatal termések zöldek, később pirosbarnás színűek lesznek. Eredetileg Kolibrik porozták be, ez is nehezítette a szaporítását. Ráadásul elég kényes a tárolásra, szállításra.  

Az egyik legkedveltebb fűszer, de izgató hatása miatt egyes trópusi vidékeken óvakodnak fogyasztásától. Érzékeny az időjárásra, így természetesen drága. Ugyanakkor az édességipar idejekorán felfedezte magának, és nagy mennyiségben vásárolja. Emiatt szintetikusan is előállítják, hogy jól megetessék velünk (vanillin). A kedves, öreg nagyi kézzel (és sok szeretettel) készített házi süteménye eléggé biohazard. 
Illat szempontjából balzsamos jellegű alapjegy, akár több napig érezhető. 

Hatásai:
+ Antioxidáns, megköti a szabad gyököket, így a rák kialakulásának megelőzésében ideális. 
+ A menstruációt rendszerezi, fürdőbe cseppentve a teherbeesési esélyt is növeli
+ Stresszoldó
+ Nyugtató hatás
+ Enyhe afrodiziákum
- Túladagolva irritálhat (mint bármi más)

A mirháról (szomáliai balzsamfa) már volt szó korábban a kakukkfüves szappan kapcsán. A balzsamos jellege a nevében is megjelenik, emiatt nem lehetett kihagyni a vaníliás szappanból.
Pozitav hatásai és illata mellett kultúrtörténetileg is izgalmas:

Mirha
"A mirha arab nyelven keserűt jelent. Illata édes, enyhén pézsmaillatú. A tömjénfafélék családjába tartozik, Arábiában, Ázsiában, a Vörös-tenger partvidékén, Etiópiában őshonos. A mirha gyantáját a fa kérgének felmetszésével gyűjtik. Az ókorban főleg vallási szertartásokon és a gyógyászatban használták. A múmiákat is mirhából készült kenőccsel kenték be, ami megakadályozta a test pusztulását. Napjainkban a kozmetika is használja pakolások, szépítőszerek alapanyagaként.

Vaníliás-mirhás balzsamszappan
A Biblia, a Korán és a Védák egybehangzó állítása szerint a mirha elengedhetetlen kelléke a jelentős szertartásoknak. Egyiptomban éjjel-nappal égették a templomokban. Nap-szertartásoknál, és a Holdnak szánt áldozati ajándékként alkalmazták. A zsidóknál a felszentelésre használt bedörzsölő olaj is tartalmazott mirhát. Hagyományaik szerint Mózes is ezzel kente fel papjait. A megfeszített Jézusnak állítólag egy elöljáró mirhából és borból készült italt kínált. A görög mitológiában Aphrodité Mürrha istennőt vérfertőző kapcsolatra kényszerítette apjával, Kinürasszal, aki azzal állt bosszút, hogy Mürrhát mirhafává változtatta. Virágba borulásakor született meg e frigy gyümölcse, Adonisz. A kéregből kicsorduló gyantát azóta nevezik Mürrha könnyeinek". / Forrás /

A mirhából készített illatszer akár tíz évig is megőrzi illatát, így egy darab szappant biztosan elteszek, hogy ellenőrizzem ezt. 

Hatásai:

Baktériumölő
+ Gombaölő 
+ Fertőtlenítő
+ Sebgyógyító (égés, vágás)
+ Idegerősítő, nyugtató, stresszoldó, szorongáscsökkentő
+ Öregedést késleltető
+ Hyperthyreosis  (hiperaktív pajzsmirigy) esetén hasznos
- Túladagolva allergiás reakciót válthat ki. 
A menstruációt befolyásoló hatása miatt várandós nők (az első 3 hónapban) nem használhatják.
- Hypothyreosis (pajzsmirigy alul-működés) esetén használata nem javasolt.

A receptről:

A szappan a nagyobb, 1,5 kg-os recept alapján készült, persze ez is kisebb módosításokkal.
350 g kókuszzsír, 400 g pálmazsír, 650 g olívaolaj, 100 g szőlőmag olaj, 209 g lúg, 495 g kecsketej, 10 ml vanília illóolaj, 20 g mirha gyanta, 30 g kakaóvaj, 2 vaníliarúd. 
Vaníliás-mirhás balzsamszappan
Superfat:

A vaníliás szappan esetében az eredeti vaníliarúd az egyetlen jó megoldás, amelyet kis üvegcsében forgalmaznak. Nem bonyolult a feldolgozása, a rudat hosszában ketté kell hasítani, és a benne lévő, apró magokkal telített zselés nedvet kikaparni. 
A mirha gyanta formában van otthon, bár lehet illóolajos verziót is kapni. A gyantát apróra törtem, és összekvertem a "vanília zselével", és az óvatosan felolvasztott kakaóvajjal. Erre öntöttem az illóolajat, majd a formába öntés előtt hozzáadtam az alapmasszához. 

A hevülés az összetevők miatt nagyon intenzív volt, de sikerült eltalálni a hűtési szakaszokat, így a gélesedés tökéletesen végbement, és az érés során egyre barnább lett. A szeleteléskor még a szokásos sárgás-barnás-bézs izé volt fekete pontokkal, de azóta valami hihetetlenül mély barnaságba burkolózott. 
Az illata nagyon vonz, eddig ez a kedvencem, pedig a frissebb, citrusos illatokat is szeretem, de ez valami hihetetlenül mély és ösztönös lett. Alig várom, hogy használhatóvá váljon.   

Vaníliás-mirhás balzsamszappan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése