2016. április 5., kedd

A múmia tükörbe néz, és mosolyog, mert feszes a bőre

A történet:

A húsvéti emelkedett hangvétel és a lányok vízipisztolyos kergetése után, kicsit lenyugodva azért odaszóltam a Krisztának, hogy „Pssszt, van egy kis lúgod?” A pozitív választ nyugtázva nincs más hátra, mint hogy oké, akkor délután visszajövök egy üres dobozzal, és viszek úgy két kilót, azzal kibírom egy darabig. Ekkor már el is dőlt, hogy meg kell csinálnom a "múmia" szappant, amiben jelen lesz minden csodabalzsam, amivel a hullákat / múmiákat / fáraókat kenegették, hogy ezer évig szép legyen a bőrük.

Spirituális háttér:

A mi környékünkön (ne nevezzük kultúrának, mert az több letűnt civilizációra nézve sértő lenne) nem nagyon tudnak az emberek a saját múlandóságukhoz viszonyulni. Nem is igazán hisznek semmiben, csak reménykednek abban, hogy örökké fognak élni, mit sem törődve azzal, hogy ez fizikai értelemben lehetetlen. Talán épp ezért az anyagi minőséget éltetik. Abba kapaszkodnak, az határozza meg őket, gyűjtögetik a fémnek látszó tárgyakat, mindenben a tartósságot és a halhatatlanságot keresik.
Nyilván, mert azt jóval nehezebb lenne elfogadni, hogy lényegtelen tényezők. Nem, azt nem lehet. A véglények is feszes bőrre vágynak, és keresik a csodaszereket, amelyek ápolják és eltakarják a világ elől őket, illetve megmutatják a szuperÉNt...

Nem akarok olcsó reményt árulni. Több van a kezemben.  A szelfibot mellé én bőrfeszesítő szappant adok, ami még életükben balzsamozza be foszladozó álmainkat, és megadja az érzést, hogy megtaláltuk az örök fiatalság forrását, ...ahol térdre rogyhatunk, hogy feszes bőrrel fulladjunk bele a csodatévő vízbe.  
A gyanták és balzsamok orgiája

A botmixernek nem lehet ellenállni

Kókusz/Csendélet. Olaj. 2016.
Szappanpecsétből soha nem elég, nemsokára újabb szállítmány érkezik
Balzsamozásra kész szappan

Nehéz eldönteni, hogy inkább balzsam-, vagy inkább gyantaszappannak lehet nevezni. 
 A főszereplőkről röviden:

A copaiva az Amazonas mentén élő fafajta. A balzsamot a 30 méterre is megnövő növény megcsapolásával nyerik. Egy fa akár ötven liter balzsamot is ad. 
Antiszeptikus, gombaölő, és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Külsőleg reuma ellen hatásos.

A mirha tartósító tulajdonsága miatt a belőle készített illatszer akár tíz évig is megőrzi illatát. Baktériumölő, gombaölő, gyulladáscsökkentő. Erősíti az idegeket. Késlelteti a bőr öregedését, nagyon hatásos a bőrfekélyek kezelésében. A múmiákat is mirhából készült kenőccsel kenték be, ami megakadályozta a test pusztulását.

A tömjén összefonódik a spiritualitással. Az ókorban a templomokban égették, hogy távol tartsa a gonosz erőket és megtisztítsa a teret.  Akkoriban az arannyal egyenértékű illatszer volt, a hatalmat szimbolizálta. Használták többek között légzőszervi megbetegedések, reuma, bőrproblémák gyógyítására. A bőrt rugalmassá, fiatalossá teszi. Jótékony hatással van a sebekre, gátolja a külső nemi szervek fertőződését. Kisimítja a ráncokat, puhítja a bőrt, enyhíti annak zsírosságát.

A fenyőgyantát a természetes erdei fenyőből, a fa kivágása nélkül vonják ki. Fokozza a szappan szilárdságát, hasznos a reuma, érszűkület, trombózis, övsömör, seb, pikkelysömör, napozás utáni leégés, szőrtüszőgyulladás, pattanás, ráncosodás ellen.

Az elemi (kelet-indiai kopál) egy trópusi balzsamfa, mely a Fülöp-szigetekről származik. Eredetileg testápolásra, légzéskönnyítésre és általános élénkítésre használták, illetve az ókori Egyiptomban a halottak balzsamozáshoz.

Főszereplők: copaiva balzsam, elemi gyanta, fenyőgyanta, mirha gyanta, tömjén
Mellékszereplők (illat): bergamott, citrom, narancs, fenyő (100%-os tisztaságú természetes illóolajak)
Díszlet: őrölt citromfű levelek
Producerek: pálmazsír, kókuszzsír, olíva olaj, hidegen sajtolt napraforgó olaj
Rendező: NAoH
Catering: kecsketej, desztillált víz

Kritika: Várandós nők ne használják (a mirha képes befolyásolni a menstruációt).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése