2016. augusztus 25., csütörtök

Bodza szappan

A bodza ez egyik legsokoldalúbb gyógyhatású növény, amely szinte mindenhol megtalálható, akármerre járunk. Érdemes a forgalomtól elzárt területeken gyűjteni.  A gyógynövényboltokban kapható "gyógyszerkönyvi minőségű" virágokat általában a tesók gyűjtik az út szélén, jobb, ha abban nem bízunk túlságosan.
Bodzavirág
Bodzabogyó passzírozás előtt
Elég ellenálló, gondozásmentes, így már emiatt is igazán szimpatikus növény. Jó tulajdonságainak köszönhetően a népi gyógyászatban is kitüntetett szerepet kapott.
Nyár elején takarítjuk be. Csak száraz időben szedjük, és szabad levegőn szárítjuk. Augusztusban megérnek a feketés bogyók, és azokat is leszüreteljük, majd préselés után torokszirupnak, illetve megfőzve lekvárnak is felhasználhatjuk. A pamutot világosbarnára festi, totál-bio.

Bodza szappan
Belsőleg: 
Erős izzasztó hatású, 
lázcsillapító,
vízhajtó (vese- és húgyhólyag betegségek, elhízás esetén),
hashajtó, 
vértisztító,
köhögéscsillapító, hatásos légzőszervi megbetegedésekkor, torokgyulladásnál. 
gyomorfájdalom, máj és epebetegség, reuma esetén is hatásos, 
növeli a tejelválasztást,
bogyóiból készült teát vetélés ellen fogyasztották.

Külsőleg: 
Fertőtlenítő hatású, 
köszvényre, 
fagyásra, 
pikkelysömörre,
ekcémára,
furunkulusra,
tályogra, 
égési sérülésekre,
fájdalomcsillapításra használható.

Egész nyáron készültem arra, hogy végre bodza szappant is készítsek, a virágokból gyógyolajat maceráltam, majd a bogyókat is átpasszíroztam, és együtt kevertem őket a masszába. A folyadékot a kiszárított bodzavirágokból készült forrázat adja. 
Ez is főzott szappan lett, az alapvető összetevők mellett kecsketej, shea vaj és vörös agyag is felüti a fejét benne. A sok extra olaj és folyadék miatt most még kissé puha, de minden nappal egyre szilárdabb lesz. Nyilván.
További pozitív hatás, hogy a bogyópréselés közben nagyszerű lehetőségünk nyílik az életünk értelmével kapcsolatos, elmélyült elemző munka elvégzésére. Ha a mérleg rossz irányba billenne, akkor... picsába az egésszel, megy a dzsuva a cefrébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése