2016. augusztus 18., csütörtök

Csalán szappan okosba'

Az egész ott kezdődött, hogy elkezdtem a csalánt begyűjteni a kertből, mulcsolás helyett jobban járunk, ha szappanhoz és gyógyolajhoz használjuk fel. Természetesen a szárítás után rögtön készítettem egy adag macerátumot, és békén hagytam gyakorlatilag egész nyáron. 
Amellett, hogy eléggé utálatos egy valami, a csalán egy sor hasznos tulajdonsággal bír. Összehúzza a pórusokat, fertőtlenít, szabályozza a faggyútermelést, segít a pattanásos, gyulladt bőrön, javítja a keringést. Jó köszvényre, reumára, ízületi fájdalmakra, csípésre, sebekre, leégésre, allergiára. 
A szappanomban ezeket a pozitív tulajdonságait próbálom kihasználni az őrlemény, a macerátum, és a forrázat hármasfogatával.
Csalán szappan
Shea vaj és a zöld agyag is keveredett bele, ők mindig segítenek, hogy tényleg nagyon jó anyag szülessen. 
Illatáról tiszta, természetes levendula, rozmaring és kakukkfű illóolajok gondoskodnak. Jó állagú, kellemes szappan lett, néhol foltokban megjelenik benne a shea vaj nagyobb tételben is. Nagyvonalú vagyok a keverést illetően. 
Kicsit olyan ez, mint raku kerámiát készíteni, előre nem lehet pontosan kiszámítani, hogyan fog kinézni, de biztos, hogy jó lesz.
Esetünkben is így lett. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése