2016. május 13., péntek

Beindult a gyógynövény-szezon

A május már az érett tavasz ideje, jó az idő, sok a napfény, és az eső, minden virágzik, nyílik, fejlődik. Folyamatosan van mit gyűjteni a kertben. Az, hogy a boltokban folyamatosan, évszaktól függetlenül minden megkapható, elfeledteti velünk, hogy egy karnyújtásnyira elérhető egy sor hasznos alapanyag. Persze a zombik örülnek, ha túlélik a napi robotot, és nem foglalkoznak holmi útszéli gazzal, de hétvégén ne legyünk zombik.

Kaszálás előtt is végtelenül romantikus tud lenni a hátsó kert. Balra legelő, hátul fenyves.   
A kertünkben sok értékes növény található, egy részét Wendy ültette, más növényeket korábbi lakók hagytak maguk után, vagy csak a szél fújta oda. 
A kert a Tisza-gát, egy fenyves erdő és két legelő ölelésében található, természetes sövénnyel és egy akác-sorral határolva. Én csak madár-rezervátumnak nevezem, a csend és a friss levegő masszírozza az embert a mindennapi városi zizegés után. 
Van 3 bodzabokrunk, amelyekről naponta begyűjtöm a frissen kinyíló virágokat.

A bodza illata mindent átitat
Szellősen, kosárban szárítom, és tea, illetve gyógyolaj lesz belőle. Szeretjük a bodzaszörpöt is, de abban annyi cukor van, hogy inkább a teára szavazok. Álszent vagyok, ha anyám elém rakja, azért megiszom. Május és június hónapban, száraz időben érdemes szedegetni, minél rövidebb kocsányrésszel. 6 kg begyűjtött virágból 1 kg szárított növényünk marad. 
Külsőleg nyugtató hatású, köszvényre, fagyásra, pikkelysömörre, ekcémára is jó. 
A fekete bodzabogyót augusztusban lehet majd gyűjteni, abból lekvárt, és természetes festéket készíthetünk.

A mentát nehéz kiirtani, ha valahol jól érzi magát. 
A bodza mellett időszerű a menta gyűjtögetése is, leginkább 10-16 óra között érdemes végezni, mert akkor a legmagasabb az illóolaj tartalma. A virágos bimbók megjelenése előtt, szintén májusban gyűjtjük először. A növény töve felett pár cm-el kell elvágni a szárat, majd a leveleket leszedjük. Így a menta megújul, újra megnő, és a szezonban többször szedhetjük majd.

A csalán-szüretnek is itt az ideje, bár azt szeptemberig folyamatosan tart. 1 kg friss levélből kb. 20 dkg száraz csalánunk lesz. A gumikesztyű használata elég, nem kell búvárruhát ölteni hozzá.

A csalán hábortítatlanul tenyészik.
A hónap végén aktuális lesz még a hársfa virágának gyűjtése is, a háromnegyed részben kinyílt sárgászöld virágokra vadászunk. A kertünkben sajnos nincs, de már keresem a megfelelő fát, ami füstmentes helyen van. Az egyik legfinomabb gyógynövénytea készíthető belőle.

A zöldségesek által leselejtezett műanyag ládák ideálisak a szárításra. 
 
A levendula még kicsi, Wendy nagy szeretettel gondozza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése