2016. május 4., szerda

A szürke ötven árnyalata - Vájár szappan

Amikor még nagyon fiatal voltam, kerestem a művészi önkifejezés és a dekadencia minden formáját, legyen az vörösboros kóla, lehúzó zenék hallgatása (ez megmaradt) vagy sötét dolgok rajzolása. Ez utóbbi esetben sokszor használtam a szenet, amivel igazán drámai hatást lehetett elérni, és 16 évesen minden nap drámai volt.
Akkoriban, aki nem volt „Kjúros”, az is mindig sötétbe burkolózott. Minden nap megéltük, hogy a világvége bennünk van, minden nap tudattuk a világgal, hogy ami bent van, az van kint is. A 820-ba jártunk, ahol a fal feketére volt festve, és fekete hajú pultoslányok fekete ruhában sötét italokkal itattak minket. 
Évekig nem foglalkoztam a szénnel, mert fel kell nőni, be kell tagozódni, és nincs idő a fájdalomra.
Természetesen a nagy elméletek és az illúziók kora lejárt, így eljött az ideje egy kis retrospektív szakasznak. Szappanba kellett önteni ezt a dark derengést.  
Valami igazán markáns, férfiasan tökéletes, zord „teremtményt” szerettem volna alkotni. A kakukkfű, a neem olaj és a szén találkozása olyan, mint amikor az ember először ül UAZ-ban. 
Arcul csap, nem simogat. Nincs felesleges fecsegés, és glamúúr-napos kuponfüzet. Csak a lényeget kapod, és kapaszkodnod kell, mert rázós utad lesz.  Persze a látszat csal, ebben az UAZ-ban Merci motor kerreg.
A kakukkfű nagyon határozott karakter, nem annyira illat, mint amennyire átható érzés, nem kényeztet, hanem átveszi az irányítást az érzékelésed felett. A neem olaj akár gépzsír is lehetne, ami a szagát illeti, de őt nem is ezért szeretjük.  A szén felel a dramatikus optikai hatásért. Emellett mindhárom csodát tesz a bőrrel.  

Ez az első szappanom, ami meleg eljárással készült, ez a béna fordítása a "hot process"-nek. Igen, szeretek órákig a sparhelt előtt állni. Nem, nincs hőfokszabályozós sütőm, nincs duplafalú lassúfőző (Crock-Pot) edényem, és igen, egy recycled fazékban is meg lehet oldani, ha vállalod a teljes szőrtelenítést.

A zsírok és a folyadék szétválnak

A szétesés után az anyagot elkeverve géles masszát kapunk

Ezt leginkább selyemfázisnak nevezném, ezután besötétedik a massza. 
Nagyon érdekes katlan-fíling volt, akarom még. Látványos a massza alakulása, olyan, mint Izlandon sétálgatni valami kráter körül. Érzed, hogy élsz, hogy történik valami, hogy része vagy a világegyetemnek, és valami új minőség születik. Az ördög bábája lehetsz egy pár órára, nem érdekel, hogy mögötted ordít a gyerek, most fontosabb küldetésed van. Elemek, atomok, izzás. Minden, ami a kémiaórákon egy évtizeden át sikerrel elkerült az iskolában. 

Ez a szappan vájároknak, kohászoknak, kazánfűtőknek, targoncásoknak és kevéssé kifinomult szeretőiknek készült, akik ismerik az anyagot, retkes kombi passat-tal szaggatnak, és merev részegen is tudják a helyes választ arra a kérdésre, hogy „Beta vagy Gedore?”
Szintén adózok ezzel a munkával annak a két félévnek, amelyet a Miskolci Egyetem Bányamérnöki Karán töltöttem.    
Ha lenne fogaskereket ábrázoló pecsétem, az kerülne rá.  De nincs.
Viszont a melósokat ez nem is nagyon érdekli.

Aktív szenes szappan

A szürke ötven árnyalata

Szürkeség mndenütt

Akárhogy nézem, ez a kedvenc szappanom
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése