2016. február 18., csütörtök

Szappan készítése hideg eljárással

Először is az átgondolt koncepció ugyanolyan fontos, mint az eszközök és a megfelelő alapanyag.
A koncepcióhoz viszont információ és tapasztalat kell. Azért írom le én is a lépéseket, mert a haladóknak evidens dologok a kezdőknek nagyon sok fejtörést okoznak.
Legjobb a végéről kezdeni, és a saját magunknak feltett kérdésekre válaszolni:

- Hol/miben/meddig fogom érlelni (tárolni)?
- A tervezett mennyiséget milyen formába szeretném önteni?
- Mennyit akarok készítni?
- Mikor a legjobb nekilátni? (Itthon leszek-e a következő napokban, amikor majd fel kell vágni?)
- Kiknek készítem? (allergia, ellenjavallat, betegségek, kockázatok számba vétele).
- Milyen anyagokat szeretnék/lehet hozzátenni, és ezek egymásra hogy reagálnak?
Ha megvolt a háttérmunka, és kész a elméleti keret, majd beszereztük az alapanyagokat akkor előkészíthetjük a konyhát és a heggesztő szemüveget.

Minimálisan szükséges eszközök:

- zárt ruha (cipő is)
- szemüveg
- gumikesztyű
- kézi mixer
- pontos mérleg
- hőmérő
- kanál
- lúgoldó edény
- magas peremű lábas (ebből nehezebben csapódik ki az anyag)
- másik lábas (lúgoldatnak)
- szilikon keverőkanál
- közepes merőkanál
- konyharuhák
- csepegtető tálca (erre rakjuk a kanalakat, mixert használat után)
- öntőformák, flakonok kimosva, megtörölve
- műanyag tál az extra olajoknak
- rendezett konyha, üres mosogató, a lehető legnagyobb szabad munkafelület.
- nyitott ablak

1. ELŐKÉSZÍTÉS
Ha eljött az idő, kipakoljuk a formákat, beélesítjük a mixert, és kanállal összekeverjük a műanyag tálban a superfat anyagot, de az illóolajat ekkor még nem tesszük bele (addig se illanjon hiába). Az illós üvegcse műanyag csepegtetőjét érdemes már ekkor lepattintani, mert azt rajta hagyva megkötne a massza, míg várjuk, hogy kicsepegjen. A műanyag kupakot érdemes visszatekerni, mert Murphy törvény, hogy ki fogod borítani, mielőtt beleboríthatnád.  

2. A BÁZIS ELKÉSZÍTÉSE 
A kókusz-, és pálmazsír lassan feloldódik.
Ha a superfat megvan, elővesszük a magas peremű lábast, és a kimért zsírokat, olajakat beleöntögetjük.  Feltehetjük a tűzhelyre kicsit melegedni, kevergetés mellett szépen összekeveredik. Pár perc elég, nem kell, hogy forró legyen. max 50 fok celsius. 

3. A LÚGOLDAT ELKÉSZÍTÉSE
Közben a kimért folyadékot beletesszük a lúgoldó edénybe, és rálapátoljuk a lúgot. Nem egyszerre, hanem szakaszolva. Egy adag lúg, majd némi rázogatás, újra lúg, újra rázás. Ez eltart vagy 10-15 percig is. Addig, amíg teljesen fel nem oldódik az utolsó lúgdarab is. Soha nem szagolunk bele.   
Két rázás közt érdemes megnézni, hogy áll a bázis, amit 42-45 fokosra kell hozni. 
A lúg elvileg elég jól felmelegíti a folyadékot, de az is lehet, hogy a fagyasztott kecsketej illetve az Istenek haragja miatt a lúg feloldódik ugyan, de a massza túl "hideg", pl. 38 fokos lesz.  
Ekkor a másik lábasban felteszünk melegedni egy kis vizet, és beleállítjuk a lúgoldó edényt, és folyamatosan mérjük a folyadék hőmérsékletét, nem hagyjuk magára egy percre sem. Figyelem, ebben az esetben a folyadék hőmérsékletét mérjük, és ne a lúgoldó edény aljának hőmérsékletét, mert értelemszerűen alul mindig melegebb lesz (ne csak beleállítsd a hőmérőt, hanem tartsd a folyadék közepén). 
Ez a játék addig megy, amíg a két massza azonos hőmérsékletű nem lesz.
Érdemes megjegyezni, hogy ha több melegedésre hajlamosító anyag van a masszában, akkor a megelőzésképp, 42-nél alacsonyabb hőmérsékleten (38) is egyesíthetjük a részeket. 

4. EGYESÍTÉS & TRACE-FÁZIS
Ha szinkronizáltuk a bázis és a lúgoldat hőmérsékletét, a lúgoldatot szép óvatosan beleöntjük a folyadékba, és a kézi mixerrel elkezdjük keverni.
A sokat emlegetett "trace" avagy szalag-fázis nem azonos a puddingosodással, a szalag van előbb, a pudding már az út vége. 
Amikor a massza a keveréstől egységes állagú, sima, de még laza, és folyékony, a keverőszár egy sávot húz a tetején, ami megmarad egy kis ideig. Ez a "trace". Nem mindig egyértelmű, hogy ez már az, de nem szabad túlmixelni, hanem mehet bele a plusz anyag, és annak elkeverése. 
Volt olyan szappan, amiből az izgalom hevében egyszerűen kihagytam az illóolajat. Ott volt előttem, de a káoszban totál elfelejtettem.

5. A ILLÓOLAJ MENNYISÉGE
Itt érdemes megállni egy szóra. 1,5 kg szappanba 10 ml illóolaj számomra több, mint elég, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy én 7-8 éve nemigen láttam tusfürdőt, és kizárólag kecsketej szappant használok annak ellenére, hogy soha nem volt valódi bőrproblémám. Emiatt az erős illatokat nehezen viselem, és képtelen vagyok 20 ml illóolajat beletenni egy adag szappanba.
Az anyósom szerint ugyanakkor elég fakó némelyik szappanom illata, bizonyos illatokat egyáltalán nem érez. Tény, hogy az ő fürdőszobájában megközelítőleg 70-80 féle vegyi anyag van, ennek jelentős része soha el nem használt tusfürdő, krém, balzsam, sampon és parfüm. A konyhájában és a wc-ben zacskós illatosító granulátum lóg, ami az én torkomat mindig marja.
A természetesebb életmód része az is, hogy az ember előbb-utóbb leszámol a vegyszerekkel a konyhában, a fürdőszobában. Elkezd olvasni, kutatni, és egy bizonyos ponton ráébred, hogy az összes illatszer tele van pumpálva irritáló anyagokkal. Emiatt én már a legjobb tusfürdőket sem kenném magamra, a gyerekekre meg pláne nem, legyen az akármilyen csodatévő lanolinos izé. Nem vagyok bogaras, nem vagyok paranoid. Egyszerű tapasztalat.
Amikor kedves barátainkhoz ellátogattunk Berlinbe, akkor kb. már 5 éve nem használtunk tusfürdőt, és sampont, de a repülőn nem vittünk szappant, mert nem volt annyi szappantartónk, ahányan vagyunk, meg minimalizálni kellett a csomagot. A vendéglátóink nagyon figyelmesek voltak, és kérés nélkül kaptunk tőlük 3 féle tusfürdőt. Én egy "Denim"-et, Wendy egy "Fa"-t, Vincent pedig valami hipoallergén gyerektusfürdőt. Első este már nem lett volna időnk amúgy sem vásárolni, így szépen megmosakodtunk velük. Mindhárman elkezdtünk viszketni, és allergiás pöttyökkel voltunk tele másnapra, szóval összeszedtem magam, és elmentem egy boltba kecsketej szappanért.
A fentiek miatt lehet, hogy egy átlagos felhasználó számára 10 ml illóolaj kevés az 1 kg zsiradékból készülő szappanba, de nekem az a célom, hogy lehetőség szerint ezt a mennyiséget is lejjebb tornázzam.   

6. FORMÁBA ÖNTÉS
Ha minden benne van, gyorsan el is kell kezdeni a formába kanalazást (merőkanállal, vagy mennyiség függvényében az edényből öntve).

A fémből és fából készült formákat hőálló sütőfóliával/sütőpapírral érdemes kibélelni. 
Az egészre csak pár percünk van, tehát, ha nincs kéznél minden, akkor az "optikai" csalódáshoz vezethet. Amikor  már sűrű, nehéz, puddingos a masszánk, kb. elkéstünk. (Ekkor már nem érdemes a virágmintákkal bajlódni, hanem gyorsan bele kell lapátolni az egészet a nagyobb formákba, majd finoman az asztalhoz ütögetni a teli dobozokat, hogy jobban szétterüljön bennük az anyag). 
Amikor a formák megteltek, konyharuhával betakarjuk őket, és várjuk a csodát. Ha a túlmelegedés veszélye fennáll, akkor lehet a hűtőszekrénnyel játszani. 10 perc hűtő, majd szobahőmérsékleten várakozás. Nincs pontos iránymutatás, ezt "sajnos" ki kell tapasztalni.
Elmélkedés közben gumikesztyűben elkezdhetünk mosogatni. Minél hamarabb, annál jobb. Érdemes azt is átgondolni, hogy a zsiradékkal tele mosogatólevet mennyire hasznos simán leengedni a mosogatónkon. Ha rendszeresen szappant főzünk, ez biztosan a csövek elzsírosodásához vezet.

7. GÉLESEDÉS
Az összetevők arányának és az összeöntés hőmérsékletének függvényében beindul a gélesedés, amikor a zsírok elszappanosodnak. a massza átmelegszik, a közepe sötétebbé válik, majd lassan elkezd szilárdulni. A melegen tartás segíti a kémiai reakció kiteljesedését, az az érdekünk, hogy ebben segítsünk a masszát.

8. FORMABONTÁS
Alapanyag és forma függvénye, van, amit 24 óra múlva simán ki lehet venni, de olyan is, amivel érdemes megváni a harmadnapot. Én ez utóbbira szavazok, kár tönkretenni a türelmetlenkedés miatt, de tény, hogy türelmetlen vagyok, és nem tudom megvárni.
Amint kivettük, érdemes felvágni. Ha nincs százharminckétezer forintos kisipari szappanvágónk :), jó lesz egy disznóölő kés is, a lényeg, hogy ne vágjunk túl vékony szeleteket, és próbáljuk meg egyenesen szelni. Legyen legalább egy ujjnyi széles (férfi-ujj:). Aki látta, hogy a Gizike néni hogy vágja 1979-ben a parizert a Jólét ABC-ben, annak most szerencséje van. 

9. ÉRLELÉS
Minimum 4 hét, száraz, hűvös helyen, (pl. kamrában műanyag kosárban) olíva alappal ez több, de szuper gélesedés esetén kevesebb is lehet. Ha nem szárítja a kezed, elvileg már jó. Az érés elején felhasznált szappan hamar kopik, érdemes várni vele, később a habzása is javul. Ha telenyomtuk illóolajjal, akkor lehet, hogy szétmarja az egész család orrnyálkahártyáját, szóval lehet, hogy lesznek családi drámák a tárolást illetően. Talán a pince/garázs lehet egy kompromisszumos megoldás. A frissen öntött szappannak alig van illata, a száradással egyre jobban előtör a valódi karaktere.

           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése