2016. február 26., péntek

Elemi gyantás szappan a Lush / Karma nyomdokain

Az eredeti Lush Karma szappan
Wendy egyik kedvenc illata a Lush Karmája, az alkotók szerint bohém, "hippis" illat, nem véletlenül. Igazi, urbánus legenda szövődik a megszületése köré:

„Mark elmesélte, hogy a Kensington High Street piaca adott neki inspirációt, ahol 'egy csomó embert látott kiütve, a jó ég tudja, mitől'. A parfüm megalkotása közben Massive Attackot hallgatott, és belekeverte az illatba a 'krémes hangzás rétegeit' is. A név a legelső boltberendezőinktől származik, akik egy virágmintás VW furgonnal jártak. Egyszer megbüntették őket szabálytalan parkolásért, amire ez volt a reakciójuk: „Öregem, ez a rossz karma miatt van!”. Mark meglepődött, hogy az emberek még mindig mondanak ilyeneket, és rájött, hogy a Karma név tökéletesen illene ahhoz a hippis, pacsulis illathoz, amelyen épp dolgozott.”

Az illatot megszagolva a történtet életszerű, különösen, ha az ember annyi időt töltött együtt a Massive Attack hanglemezekkel, mint én. Ez a jó karma, már ami a szappanfőző aspirációimat illeti. Eldöntöttrem, hogy elkészítem Wendy-nek, ez érdekes kihívás egy kezdő szappanásznak.
Kicsit olyan ez, mint mikor valaki otthon nekiáll Baileys likőrt kotyvasztani. Soha nem lesz ugyanolyan, mint az eredeti, de mégis mindig elfogy.
Másrészt van-e annál szebb, minthogy én keverek illatot a csajomnak? Hát persze hogy nincs.
Az ördög persze a részletekben lakozik. A Karma szappanban elég sok illóolaj dolgozik az érzékek csiklandozásáért: pacsuli, édes narancs, levendula, fenyő, citromfű, elemi balzsamfa, gardénia (kivonat). A parfüm verzióban ezeken kívül van még farnezol, cinnamal, kasszia, és egyéb vicces dolgok. Már látom is, hogy Antal Vali ráncolja a homlokát.
A természetesség jegyében a 1,5 kg zsiradékhoz maximum 10 ml illóolaj-keveréket készítek a fenti olajakból, kerülöm a szintetikus anyagokat, natúr, bio, satöbbi.
És akkor a zárójelben van egy  hatalmas kérdőjel, mert soha nem fog kiderülni, mennyire bízhatok a "100% természetes illóolaj" feliratban. Akkor sem, ha épp 1500 Ft-ért vettem egy nagyonnagyonbioboltban 10ml illóolajat.
Ha otthon nem kínozzuk magunkat hasonló kérdésekkel, a Lush talán épp azért jó választás, mert ők is úgy kezdték, hogy rájöttek, bizonyos összetevők egészségre károsak / szintetikusak / hamisítottak. Emiatt később a forrásig elmentek, egészen az ültetvényekre, hogy tuti alapanyagokat szerezzenek be és használjanak fel. Többek között ezért is kell 15 Ft-ot fizetni egy gramm Karma szappanért.

Az illat-lista számomra legérdekesebb része az elemi és a gardénia.

Az Elemi (kelet-indiai kopál) egy trópusi balzsamfa, mely a Fülöp-szigetekről származik. Gyantáját a fakéreg megsértésével nyerik. A Karmában illóolajként van jelen, de én szerintem gyantát fogok használni. Eredetileg testápolásra, légzéskönnyítésre és általános élénkítésre használták, illetve az ókori Egyiptomban - ki gondolta volna - a halottak balzsamozáshoz*.
Füstölőkben is gyakran találkozhatunk vele, ahol tisztító hatású összetevőként van jelen.  

Tiare virág
A gardénia kivonat esetében a jelszó a "monoi tiare". Az eredeti olajat úgy úgy nyerik, hogy a Tiara virágot finomított kókuszdió olajban áztatják egy darabig.  Mahoi nyelven, a "Monoi" szó azt jelenti, hogy "szent olaj". Ezt az illatot is használják füstölőkhöz, amúgy erős hidratáló tulajdonsággal bír. Kizárólag Tahitin gyártják. Hurrá!

Ha jól sejtem, ez a virág van a csinos bennszülött csokilányok hajába tűzve, akik a reptéren tornasorban állva várják a kiéhezett amerikai gyarmatosítókat.

Természetesen az eredeti Karmában lévő illatok aránya nem nyilvános, így lehet, hogy teljesen más karakterű lesz a művem, de itt semmire sincs garancia.
Egy biztos. Már jóval a szappanfőzés előtt ki fogom keverni az illatot, hogy akkor már ne ezzel kelljen foglalkozni. Addigra úgyis kiderül, volt-e értelme ennek a küzdelemnek. 
Karmikusan mindenképp.     

*Valami azt súgja, hogy ha túljutok a Karma-projekten, előveszem a maradék mirhát, és utánanézek ennek a bebalzsamozós témakörnek. 

Update 1: Már meg is van a szilikon forma, amelyben meg fog születni a csoda. A Lidl valentin napi szerelmes-nyálcsorgatós marketing hadjárata most jól jön, mert az ünnepi erekció persze elmúlik, de a sok gagyi termék megmarad. Márciusban akciósan vásárolhat, aki nem csak egy napig szerelmes asszonyba. Íme: 

Ebbe öntöm majd a "KarmaComa" szappant. Annyira gagyi, hogy már jó.  

Update 2: Elkészült a mű. Az illatkevergetés volt a legviccesebb része, folyt a könnyem a sok illóolajtól. A fenti szilikon obeliszk nagyon bevált, teljesen alkalmas lesz hawaii szörfösöknek készített szappanok legyártására a hullám-hangulat miatt. Nekem bejön. 

Az illatra még várunk, most szeleteltem fel. Az elemi gyanta elnyomja az összes illóolajat, lehet, hogy kevesebb is elég lett volna belőle. Így eléggé kámforos, inhalálós hangulata van. Használatkor ez változhat.  
A massza hevült rendesen, de sikerült megfogni, és teljesen jó állaga lett. Egységes, szilárd.  
A színe lilának indult, jeleneg acélkékes-szürke, de természetes nappali fénynél halvány-lila. 
Tény, hogy 6-7 g pigment nagyon kevés 1 kg zsiradékhoz.


Az elemi gyanta nagyon lassan oldódik fel az illóolaj keverékben.

Egészen pontosan 1577 g súlyú lett.

Posztmodern szappan


Az évtized legdizájnosabb szappanja lesz, ez fix. 
  
A recept:
kókuszzsír,
pálmazsír,
olívaolaj,
NaOH,
kecsketej,
desztillált víz,
illóolaj keverék: pacsuli, narancs, levendula, fenyő, citrom, monoi tiare, fahéj
elemi gyanta.


  

3 megjegyzés:

  1. Némethné Éva2017. július 4. 12:40

    Nagyon tetszett, amit írtál, en is tervezek elemi gyantás szappant készíteni.
    Mit javasolsz, a zsirok hány százaléka lehe elemi gyanta?
    Előre is köszönöm válaszodat.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kevés is elég, mert erős illata van, és nagyon ragad is. Érdemes Superfat-ként a végén elkeverni egyéb olajjal, illóolajjal, és a végén beletenni a masszába. A bázisolajok közé nem számítanám be, teljesen más állaga van amúhy is. Kb, mint valami ragasztó. Azt tapasztaltam, hogy 1,5 kg zsiradékhoz összességében nem szabad 1 dl-nél (mérőedény szerint) több extrát/superfat-et hozzátenni. Extra alatt értem a különféle agyagokat, illóolajat, porokat, adalékokat. Peace!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, hogy megosztottad a tapasztalataidat.

      Törlés