2016. február 22., hétfő

Kakukkfüves mirha szappan

Omar Anyu weboldalát böngészve nagyon sok érdekes és hasznos infóra leltem, az összes hasonló szappanos honlap közül talán ez a legalaposabb, és számomra nagyon fontos, hogy meg van fűszerezve a kelet ízeivel, illatával. Minden recept egy történet, egy kis utazás. Kötelező olvasmány a kezdő és haladó szappanászoknak.  
Kakukkfüves kecsketej szappan mirhával
Az ott található receptek között bányászva akadtam a "beduin" tevetejes szappanra. Teve ugyan itt nincs, de Vanessza névre hallgató kecske van, szóval el kellett készítenem.

A kakukkfű gyógyteája nagyon jó fertőtlenítő, mely megvéd a betegségektől, erősíti immunrendszerünket. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Nyálkaoldó, köptető hatása is van.  A nők növényének is nevezik, mert vérzési rendellenességeket és görcsöket meg tudja szüntetni.
Alvási panaszokra, depresszióra, fáradtságra is ajánlják. Külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású.
A mirha   a torokfájás, vérbőség, vágások és égési sebek gyógyítója.
Ez a szappan a pajzsmirigy problémákkal küzdőknek nem ajánlott, mivel a kakukkfű a vérbőséget fokozza, míg a mirha csökkenti azt.

Az "első", koránt sem tökéletes alaprecept szerint készült:

1kg zsiradékhoz:
Bázis: 250g kókuszzsír, 300g pálmazsír, 200g olívaolaj, 100g kakaóvaj, 100g shea vaj, 50g szőlőmag olaj, Folyadék: 330g kecsketej, Lúg: 140g, Superfat: 10ml kakukkfű olaj, morzsolt kakukkfű, mozsárban összezúzott mirha gyanta.

Elég pörgős így a recept, nagyon hamar sűrűsödik, hőre érzékeny, miközben szépen (túl)melegszik. 
Javasolt a shea és a kakaóvaj átcsoportosítása a mennyiségük csökkentésével superfat szakaszba. Különleges megjelenésű és hangulatú szappan. A mirha szépen "felrobban" az érés alatt. Az arra fogékony kíváncsiskodó barátok azonnal beleszerettek, és még éretlenül magukkal ragadták. Szerencsére megmentettem egy-két darabot, és nemsokára kipróbálom éles bevetésen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése