2016. február 24., szerda

Zöldagyagos menta szappan kecsketejjel

Zöldagyagos menta szappan
A borsmentát a világon szinte mindenhol termesztik. Aktív hatóanyagának, a több mint 40 féle vegyületből álló aromás illóolajának köszönheti gyógyító értékét. Már az ókorban felismerték a menta leveleinek emésztést segítő és étvágyjavító hatását. Később alkalmazták gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen, de csökkenti a hányingert is. Jó szélhajtó, görcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító és hatásos a légúti megbetegedések, menstruációs zavarok kezelésében is. Élénkíti a vérkeringést, csökkenti a bőrviszketést.
Mivel Terka Mami kertjében van bőséggel, minden évben elegendő mentalevelet tudunk eltenni a hosszú téli napokra. Így fordult elő, hogy mikor kivettem a postai csomagból a frissen érkezett zöld agyagot, rögtön a menta jutott eszembe. Miután ázsiai menta illóolajam is van, nem volt kérdés, hogy le kell őrölnöm egy marék borsmentát, és alkotni valamit.

A zöld agyag nem csak megjelenésével, hanem összetétele miatt is nyugtat, fiatalít, és mélyen tisztítja a bőrt. Nagyon jó a pattanásos, gyulladt bőrre, de minden bőrtípusra használható. Nemcsak méregtelenít, de a nehézfémeket is képes megkötni, és a bőrben felhalmozódott toxikus anyagokat eltávolítja.

A munka egy kis adag borsmanta macerátum elkészítésével kezdődött. Praktikusan az őrölt mentának ez pár hét együttlétet jelent egy üvegben némi olíva olajjal.
A várakozás időszakában megihatunk néhány főzet menta-teát, hogy belül is hasson.
A szappan elkészítésekor 1,5 kg-os zsiradékmennyiséggel dolgoztam. 350g kókuszszír, 400 g pálmaolaj, 705 g olíva olaj, 45 g szőlőmag olaj került a bázisba, amihez majd fél liter (495g) fagyott kecsketejet, és 209 g lúgot adtam. Superfat-ként összekevertem 40g saját készítésű borsmenta macerátumot, 40 g zölddagyagot, és 10 ml ázsiai menta illóolajat. Az eredmény meglepően plasztikus massza lett. Párat muffin-formába is öntöttem, de az anyag legnagyobb része üdítős flakonban indult el a szappanná születés útján.
Mivel éjszaka tudok csak szappant fotózni, és a Nikon gépem volt harca fogható állapotban, így  a fotók reménytelenül sárgák, de sebaj, a valóságban szép zöldek lettek.
A mellékelt fotókon a pecsételési kísérleteim első áldozatai láthatóak. A pecsétekkel nyomott mélyedéseket halványan megkentem kókuszzsírral, és rászórtam az őrölt mentát, majd ecsettel lesepertem, és voálá. Az eredmény kellőképp rusztikus, de teljesen natúr, és úgy dekoratív, hogy közben mentes mindenféle csillámos okosságtól. Ezzel a technikával a nem épp tökéletes nyomatokat is ki lehet némileg kozmetikázni. Igaz, annyira időigényes, aprólékos, és autisztikus munka, hogy érdemes közben a család arckifejezéseit is figyelni. Ha még nem ingatják nagyon a fejüket, és szó nélkül tűrik, akkor úgy néz ki, hogy kaptunk néhány további intim percet kis teremtményeinkkel. Balzsamos.  
A fotókat nézve Angkor Wat jutott eszembe, így rossz nem lehet. 20 nap múlva ki is próbálom.

Fontos megjegyezni, hogy a menta illóolaj kisgyerekekre és idős emberekre is kimondottan veszélyes lehet (keringési zavar, szívbénulás, légzésbénulás), így ezt a szappant a kevés illóolaj ellenére is csak egészséges felnőtteknek érdemes használni.

Zöldagyagos menta szappan

Zöldagyagos menta szappan

  








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése