2016. február 22., hétfő

Relax szappan kecsketejjel (cédrus-kubeba-bergamot-citromfű)

A különféle illatokkal való ismerkedés közben eleinte elég nagy káoszt él meg a kezdő háziszappan-készítő, mert az aromatrápia bizony egy elég komplex tudomány. Egy illatos szappanban minden összetevő hatással van ránk, akkor is, ha nem ismerjük pontosan.  
Látva, hogy milyen hatalmas irodalma van az aromaterápiának, rögtön kissé hátrébb is léptem, mondhatni minél többet tudok meg az illóolajok, gyógynövények hatásairól, annál biztosabb vagyok benne, hogy még nagyon keveset tudok. 
Ahogy a különféle alapanyagok hatásait tanulmányoztam, megfogalmazódott benem, hogy szeretnék valami olyan szappant készíteni, ami relaxáló, nyugtató hatással van, de az illata nem tolakodó. Ezen a nyomon indultam el. 
 Relax szappan
A saját parfümöm elég karizmatikus, fás- citrusos hangulatú és cédrus alapillattal rendelkezik. Nagyon szeretem, de mostanában elég ritkán használom, mert amikor babát vártunk, Wendy elég rosszul reagált rá és így leszoktam róla.
A szappan viszont egész más, kontrollálható az illat erőssége. Adta magát, hogy a cédrus-t fogom használni, és megkeresem a hozzá illatban hozzá illő citrusos társakat. 

A cédrus  erős, fás illatú olajat ad. Fájdalomcsillapító, nyugtató, bőrjavító, gombaölő, rovarriasztó, nyirokrendszer stimuláló hatással bír. Ingerültség, stressz, megfázás, torokgyulladás esetén is segít. 
Antimikrobiális, nyákoldó, köptető, a bőr vérkeringését fokozó hatású. 
Csökkenti az ízületi és reumás fájdalmakat, normalizálja a faggyútermelést, gombás bőrbetegségek kezelésére jól alkalmazható.

A citrusos illatok közül kettőt választottam ki. Az egyik a kubeba, a másik a bergamot. 
A kubeba fertőtlenítő, tonizáló, frissítő, lelkesítő, élénkítő, izzadásgátló, bőrtisztító, nyugtató, antidepresszáns hatással bíró illóolaj. Enyhe fokú depresszió, idegesség és stressz esetén javasolt. Zsíros, pattanásos, eltömődött bőrre sikerrel alkalmazható, emellett jó rovarriasztó.

A bergamot illóolaj baktériumölő hatása miatt a száj, bőr, légúti, húgyúti fertőzések kezelésében nagyon hatékony. Antidepresszáns, antiszeptikus, egyensúlyozó, megnyugtató, felfrissítő, továbbá sebgyógyító, emésztést segítő, rovarűző és lázcsillapító hatása van. 

Egy dolog fix. Ezt a szappant használva a rovarok biztosan elkerülnek minket. 

Az optika mellett a nyugalomért és a citrusos jellegért felel a szappanba őrölt citromfű is, melyet Terka mami szedett a gyógynövény kertjében, és a nyári szél szárította meg a veranda árnyékában. "Totálbio", ahogy azt mondani szoktuk. A citromfű elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása miatt ismert. Alvási zavarokra, depresszióra, idegi panaszok kezelésére (pl.: pajzsmirigy túltermelés esetén, menstruáció előtt) használjuk.   

Az első alaprecepret használtam, ahol a kakaóvaj és a sheavaj is bekerült a bázisolajak közé.
Az illóolajok egymás közötti arányát nem méregettem, hanem érzésből, spontán-spirituális locsolással történt a dolog. Az orrnyálkahártya-gyilkos parfümfelhőtől rosszul vagyok, így a locsolás ellenére sem került bele több, mint 10-12 ml illóolaj (1kg zsiradékhoz trace fázisban). 
Az érési szakasz 4 hete most telt le, a barátaink már megkapták tesztelésre. Nagyon izgalmas szakasz ez. Alig várom, hogy kipróbálhassam. 
A mellékelt fotó este kélszült beltéri fénynél, telefonnal, majd készítek jobbat. A szappan valójában kellemesen világos, natúr színű lett. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése