2016. február 25., csütörtök

Natúr kecsketej szappan

Amikor vendégünk van, a fürdőszobában nem talál tusfürdőt, csak 3-4 különböző szappant, ami néha vicces helyzeteket okoz, ha elfelejünk szólni, hogy merre az arra. 
Aki tusfürdőzik, és tudatosan kerüli fürdéskor a szappant, annak általában egy sor érve van a döntése mellett. "Nem szeretem, hogy a szappan lefolyik a kád szélén", "Macerás", "Nincs szappantartó a zuhanyzónkban", stb...  Ötven éve nem problémázott ezen senki. 
A szappanokkal kapcsolatban a leggyakoribb értelmes ellenérv, hogy szárítják a bőrt. Ez azért is lehet, mert a legtöbb bolti szappan a tartósítószerek és a színezékek miatt majdnem ugyanolyan vegyi bomba, mint bármelyik tusfürdő. 
Emellett a szappan lúgos kémhatása miatt lekoptatja a bőrfelszínt, míg a savas tusfürdő ápol és eltakar ("hidratál"), viszont nem hámlaszt, pedig erre a bőrnek szüksége van.
Aki mondjuk évekig tusfürdőzik, annak az első szappanos fürdés traumatikus élmény lehet. Az biztos, hogy nem ugyanazt fogja átélni, amit megszokott, és ilyenkor könnyű viszamenekülni a megszokotthoz. 
Közben a holisztikus szemlélet keretében a száraz bőrnél azt is érdemes megnézni, hogy mennyi folyadékot ittunk az adott héten. 
Persze ami bent van, az van kint is. Egy szappan önmagában nem oldja meg azt, hogy az illető évtizedeken keresztül toxikus anyagokkal kenegeti magát, sok szemetet eszik, stresszes, nem iszik elég vizet, nem mozog eleget, és nagyon nem boldog. Ez mind megjelenik a bőrön is. 
Személy szerint abban hiszek, hogy a tisztítókúrát nam csak kívül, hanem belül is el kell kezdeni. A natúr szappanhoz kezdetnek egy több hónapos, csoportos önismereti tréninget ajánlanék. Mire annak vége, a bőröd is hidratáltabb lesz :) 

Tréning nélkül, önmagában miért is jó a kecsketejjel készült szappan? 
Több, mint 70 féle telítetlen zsírsavat tartalmaz, emiatt hatásosan hidratálja a bőrt. Gyakorlatilag minden bőrtípusra jó, mivel szabályozza a faggyúmirigyek működését.  Tisztítja, fertőtleníti, ápolja, táplálja, regenerálja a bőrt, amely használata során a megújul, puha, és rugalmas lesz.
A száraz, gyulladt, ekcémás bőr legjobb barátja. AHA-sav tartalmának köszönhetően enyhén hámlaszt és segíti a friss bőr képződését. A kecsketej  könnyen felszívódik a bőr mélyebb rétegeibe is.

Nálunk otthon a hétköznapi csodák mellett mindig kell, hogy legyen natúr szappan is, mert a gyerekeket azzal "mossuk". Az elsőt egy hétköznap este dobtam össze, nem sok baj van vele. 
Illóolaj ugyan nem került bele, de megtoldottam egy kis neem olajjal, amit egy trópusi örökzöld fa termésének magjából préseléssel állítanak elő. Indiában az ayurvédikus orvoslás ismert gyógynövénye, szinte mindenre ezt használják. A neem olaj nagy koncentrációban tartalmaz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket, gombaölő hatású. A vérszívó rovarok nem szeretik, a Tisza mentén nyári időszakban telitalálat. 
Szobahőmérséklet alatt, pl. a kamrában megdermed, és belekocsonyásodik az üvegbe, de csak fel kell kicsit melegíteni, és máris használható. 
Kellemesen natúr szaga van, semmiképp sem nevezném illatnak, leginkább büdös.  
Lázas és vírusos betegséggel küzdő gyermeknek nem ajánlott a használata.

A szappan összetevői: bázisban 250g kókuszzsír, 300 g pálmazsír, 250g olívaolaj, 50g kakaóvaj, 100g sheavaj, 50g szőlőmag olaj. Folyadék: 140g lúg, 325 g kecsketej, 20 g desztillált víz. Superfat: 10ml neem olaj, némi titánium dioxid.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése