2016. február 29., hétfő

Szantálos joghurt szappan, avagy indiai szerető a láthatáron

Szantálfa
Akárhogy is kavarom a dolgokat, a végén mindig valami afrodiziákum lesz belőle.  
Nagy nehezen sikerült beszerezni egy szatyorni illóolajat. Az első, amin megakadt a szemem köztük, az a szantál. Mindenki ismeri, mindenki szagolgatja az émelyítő füstölőket a voodoo-boltokban (értsd: misztikus keleti ajándék-kegytárgyakat forgalmazó szaküzlet a kiöregedett alteros-goás-tarisznyások számára).  
A szantálfa egy évelő, gyökérzeten élősködő parazita fafajta, amely leginkább Indiában, Indonéziában, Kínában és Ausztráliában elterjedt. Több alfaja van. A szantálfát évezredek óta használják spirituális szertartásokhoz és gyógyításra. Halványsárga olaját gőz- vagy vízlepárlással vonják ki a faanyagból (geszt).
Édeskés, fás illata népszerű, sok szantál füstölőt elégettünk már anélkül, hogy bármit tudnánk az eredetéről. 
A sok "füstölés" túlzott kitermeléshez vezetett és a növény a veszélyeztetett fajok közé sodródott. Ezért az indiai kormány szigorú intézkedéseket vezetett be védelme érdekében. Miközben nem lehetett kivágni és úgy ültetvényeket létrehozni, a termelés visszaesett, és az iparág haldoklásnak indult. 
A szabályozások lazítása mellett az állam monopolizálta a szantál-biziniszt, és termelők három állami vállalatnak értékesíthetik a faárut maximált áron. Természetesen az állami cégek többszörös áron értékesítik tovább... nekünk. Ismerős képlet, rögtön nem is annyira vonzó, mint alapanyag.  

Az indiai szantálfa olaja ma már nagyon drága, a többi alfajból készült olaj "akciósabb", de "szerencsére" széles körben hamisítják, és vannak még olcsóbb, szintetikus másolatok is. 

A szantálfa illóolaj 3 fő fő terápiás felhasználási területe: 
- Bőrápolás (száraz, érzékeny bőr, bőrgyulladás, ekcéma), 
- Idegrendszeri panaszok (nyugtatás, álmatlanság), 
- Légúti problémák (felső légúti fertőzések, krónikus bronchitis, gégegyulladás),

Az Ajurvéda szerint főleg a Pitta típusú személyiségeknek (tüzes és szenvedélyes) megfelelő. 

Nos, ha már szantál, akkor meg kell keresni hozzá a megfelelő társakat, így került elő a konyhaszekrény tetejéről a szegfűszeg macerátum, pár csepp fahéj és ylang-ylang illóolaj, na meg egy marék őrölt fahéj.
Szantálos joghurt szappan szétdizájnolva. 
A kecsketej helyett most egy kistermelői natúr-joghurt adta a folyadék-fázis javát. Mivel annyira energiatakarékos a hűtőnk, hogy nincs fagyasztónk, csak jégrekeszünk, a fagyasztás nem volt teljes, és az intenzív hevülésre számítottam. 
Nagyon gyorsan és intenzíven indult a zselésedés, amire a fahéj is bőven rásegített, de hát így van ez, ha afrodiziákumokkal dolgozunk. In medias res, a massza a jégrekeszben végezte, és két órán keresztül 15 percenként vissza-visszakerült. El is neveztük a vadiúj fém-gyümölcskenyér formámat Rezsőnek, mert állandóan sétáltatom.    
Büszkén jelentem, sikerült teljes mértékben úrrá lenni a hevülsen, és állagában optikájában megúszta károsodás nélkül. Szépen átmelegedett, a gélesedés teljes körű lett. 
Pár pontot az optikából azért le kell vonnom magamtól, mert a belekevert titánium dioxidot nem sikerült alaposan elkeverni. Nem számítottam rá, hogy ilyen tempóban fog sűrűsödni a massza, és nem akartam kockáztatni az egész projektet. 

Illata zseniális, fűszeres fás, édes, szerelmes. Az ylang-ylang-al vigyázni kell, mert kis mennyiségben is átveszi a hatalmat a többiek felett.

Összetevők (1500 g zsiradék):

200 g hidegen sajtolt napraforgó olaj
370 g kókuszzsír
430 g pálmaolaj
500 g olívaolaj
209,5 g NaOH
300 g házi natúr joghurt
225 g desztillált víz
őrölt fahéj
egy kanál titánium dioxid
4 ml szantál olaj
pár csepp fahéj  és ylang-ylang illóolaj 5 ml szegfűszeg macerátumba keverve. 


Forrás: Aroma Botanica,



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése