2016. február 23., kedd

Szappan pecsételés

OBI: 1.999 Ft / IntersSpar: 349 Ft
Amióta szappanonozok, folyamatosan szembekerülök a szappanpecsétek kérdéskörével, ami eléggé járatlan út, legalább is nem igazán kiforrott a dolog. Az unalmasan szögletes szappanokat érdemes feldobni valami egyszerű mintával, de ránézésre számomra kevés ideális megoldás van, tekintve, hogy nem szeretném "soap", "natural soap", "handmade soap" - tipusú feliratokkal csinálni a művészetet.  Van ugyan több vállalkozó szellemű blogger, aki pecséteket készít, de az túl egyszerű lenne. 

A legtöbb - boltban is beszerezhető - pecsét süteményekhez készült, de a szappanok esetében nagyobb nyomóerőt fejünk ki, mint egy puha sütemény/keksz esetében. 
Emiatt sok csalódással van kikövezve a szappanpecsételő útja.
Az első, amit beszereztünk, egy kisipari fa süteménypecsét volt, amit a karcsonyi vásárban találtunk. Mire észbe kaptam, Wendy 2db natúr kecsketej szappant is kivégzett vele. A szappanok túl puhák voltak, szóval túl korai volt a lelkesedés. Azóta nem is erőltetem, mert szerintem nagyon durva a minta, nagy, lapos felületen nyomja a szappant, nem praktikus.    
A kínaiak természetesen ellátnak minket mindenféle ígéretes műanyag sütemény-pecséttel, de a tapasztalataim szerint azok egy része eléggé silány minőségű, és / vagy nem elég erős a szappanokhoz. A legutóbbi szappan-konzíliumon a helyi mesterem, Kriszta is azt mondta, hogy ő is küzd a témakörrel. Van neki is egy drága műanyag készlete, ami gyenge, mint a harmat.
A fenti fotón látható apró virágmintás pecsétnyomó fehér "karja" az első nap eltört. Amúgy nagyon jól használhatóak a kis virágok megfelelő keménységű szappannál. 

Szappanpecsét az Aliexpress-ről
Az áruházakban a legtöbb pecsét túl süteményes, vagy túl karácsonyi. Láthatóan a szappankészítés még nem tört utat magának.
Előbb-utóbb mindenki belátja, hogy a legjobb felebarátunk pecsét ügyben az ebay és az aliexpress.
Ez a pink négyesfogat tegnap este érkezett Kínából. A pecsétek kemény műanyagból vannak, nem lágy szilikonból. Ha a mintát nyomás előtt beolajozzuk, még arra is van esély, hogy szép lesz. Ez már egy jó alternatíva, pont akkora, hogy egy átlagos gyümölcsleves flakonba öntött szögletes szappanra tökéletes méretű nyomatot készít. Az érzékeny része a műveletnek itt is a szappan lágysága, ugyanis a túl friss, lágy szappanból a szofisztikált minta bizony kitépi a minta egy részét, túl kemény szappan esetében viszont lehetetlen jól belenyomni, és csak roncsolja a felületet. 
Nekem mindkettő eset előfordult ugyanolyan érési fázisban lévő (több, mint egy hetes) szappanok esetében, tehát a legjobb, amit tehetünk, hogy a szappanvégeken próbáljuk először, nem kapkodunk. és mindig bekenjük a mintát. Az olajozás mellett más trükköket is ajánlanak, de amíg nem próbáltam, nem is szeretném ajánlani. 

A postás már gyanúsan méregeti az ázsiai csomagjainkat. 
Kicsit magasabb árkategóriában (kb. 2000 Ft/db) lehet az Internetről rendelni kézzel készített indiai pecséteket is, amelyeket leginkább textilfestésre használnak. A választék pazar, egy vagyon kellene, hogy az ember fia/lánya "elegendő" pecsétet birtokolhasson.  Sokáig vívódtam, de először csak kettőt rendeltem, mert nem tudtam, mennyire válnak majd be.   
Van olyan is, ami teljesen fából készült, de én olyat vettem, aminek a nyomórésze rézlapokból készült.
Felemás érzéseim vannak a sikert illetően, mert nagyon szép, tűéles nyomatot lehet velük készíteni, de nem annyira látványos. Közelről nézve megelevenedik a minta, de valójában csak egy vékony karcolatot ad, és a háziszappanok rusztikusságához jobban illik egy vastagabb minta. Ha a szappanunk tele van apró, pontszerű növénydarabokkal, akkor az bizony megzavarja a látványt. Még a színekkel kísérletezni fogok, és a sikeresen nyomott mintát megpróbálom valamivel megszínezni. A most érő mentás szappanra - amivel tegnap kísérleteztem - porrá őrölt borsmentát szórok, és beleseprem ecsettel a pecsét által nyomott mintába.  
Most úgy vagyok vele, hogy ha nem jön be igazán, akkor készítek a szappanjaimnak papírból csomagoló anyagot, amit ezekkel a pecsétekkel fogok dekorálni. Így a funkciójuk némileg módosul, de továbbra is a nemes ügyet fogják szolgálni.
Amúgy nagyon masszívak, örök darab mindkettő. Este megpróbálom lefotózni a megbillogozott szappanokat is. 
Íme a beszerzett csodapecsétek:

Lótuszvirág pecsét - leginkább textilre






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése